VPW

Vakorganisatie voor medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Over VPW

  • Archief

  • Advertenties

VVD wil lonen ambtenaren drie jaar bevriezen

Posted by vpwadmin op 18 maart 2009

De VVD wil de salarissen van alle ambtenaren en politici in Nederland de komende drie jaar bevriezen. Ook de uitkeringen mogen tot en met 2011 niet stijgen. Op die manier moet de staatsschuld tijdens de recessie in toom worden gehouden. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte woensdag gezegd.

De liberalen willen met de twee ingrepen miljarden bezuinigen, oplopend tot een besparing van 2,8 miljard in 2011. Overigens wil de partij wel de AOW’ers ontzien. 16,2 miljard In totaal wil de VVD in 2011 16,2 miljard minder uitgeven. In dit bedrag is het bevriezen van de lonen meegenomen, maar ook extra maatregelen zoals het afschaffen van de zogeheten aanrechtsubsidie en de bezuinigingen die de partij al rond Prinsjesdag vorig jaar voorstelde. In zijn plannen houdt Rutte vast aan de Europese afspraak dat het begrotingstekort niet hoger mag uitvallen dan 3 procent. Grens Daarmee is ook voor de VVD de ‘signaalwaarde’ van 2 procent uit het regeerakkoord niet langer het uitgangspunt. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie lieten die grens al eerder los omdat draconische bezuinigingen noodzakelijk zouden zijn om er nog aan te kunnen voldoen. Overigens lukt het de VVD niet om in 2010 binnen de begrotingsafspraken te blijven, want dan staat in de liberale plannen een tekort van 3,55 procent genoteerd. Vertrouwen Rutte beschouwt het in de hand houden van het begrotingstekort van het grootste belang, omdat het laten oplopen ervan het vertrouwen van burgers in de overheid ondermijnt. Rutte vindt dat het kabinet te veel treuzelt. ”Iedere dag dat dit kabinet treuzelt, verhoogt de rekening die bij onze kinderen en kleinkinderen komt te liggen.” Valse verwachtingen Hij bepleit een ”eerlijk verhaal”. ”Dit is geen tijd voor valse verwachtingen.” Hij wil structurele hervormingen als een hogere pensioenleeftijd en een kortere WW-duur. De VVD’er is zeer kritisch over het aanbod van werkgevers en vakbonden voor loonmatiging, investeringen in de economie en het handhaven van de AOW-leeftijd op 65 jaar. Volgens Rutte wordt de rekening helemaal bij de overheid gelegd. 

(Bron:  ANP)

In reactie laat de VPW weten dat een dergelijke stellingname geen enkele positieve bijdrage levert aan de huidige economische crisis en slechts blijk geeft dat de VVD partijpolitieke doelstellingen plaatst boven de nationale belangen. Ook wordt gemakshalve door de VVD voorbijgegaan aan het feit dat er via een CAO rechtsgeldige afspraken zijn gemaakt tussen de overheid en haar werknemers die niet eenzijdig kunnen worden gewijzigd.

Advertenties

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: