VPW

Vakorganisatie voor medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Over VPW

  • Archief

  • Advertenties

ABP merkt gevolgen kredietcrisis

Posted by vpwadmin op 25 oktober 2008

Zaterdag, 25 oktober 2008

Het beleggingsrendement van ABP over de eerste 9 maanden van 2008 is uitgekomen op -9.8%. Daarmee kent het vermogen van ABP nu een omvang van €195 miljard. De waarde van de nominale pensioenverplichtingen steeg naar €166 miljard. De dekkingsgraad is na de eerste negen maanden van 2008, mede als gevolg van de renteontwikkeling, uitgekomen op 118%.

ABP heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gemeld dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds is gedaald tot onder de vereiste dekkingsgraad van circa 125%. Aan het einde van het derde kwartaal stond de dekkingsgraad op 118%. Bij dit percentage heeft het pensioenfonds nog steeds financiële buffers van enkele tientallen miljarden euro’s, maar dat is minder dan de Pensioenwet van pensioenfondsen verlangt. Er is dus sprake van een reservetekort.

Wettelijk is ABP nu verplicht een herstelplan op te stellen, waarin het fonds laat zien dat de vermogenspositie binnen een periode van maximaal 15 jaar aan de wettelijke eisen zal voldoen. ABP zal voor het eind van dit jaar een herstelplan bij de DNB aanbieden.De ontstane situatie heeft naar verwachting geen belangrijke gevolgen voor de premie en het beleggingsbeleid van het fonds. 

Bestuursvoorzitter ABP Elco Brinkman: Het is wereldwijd zwaar weer op de financiële markten. En natuurlijk ondervindt ook ABP daar de gevolgen van. ABP voert echter een beleggingsstrategie die gericht is op de lange termijn. De risico’s worden gespreid, zowel in de aard van beleggingen als geografisch. Daardoor is ABP relatief minder geraakt door de crisis op de beurzen. Dat we nu onder de vereiste dekkingsgraad gezakt zijn is vervelend, maar er is geen reden tot overbezorgdheid. We blijven gewoon pensioenen uitkeren. Buffers van pensioensystemen in Nederland zijn gelukkig ruim. In de afgelopen periode is gebleken dat ze enorme klappen kunnen opvangen.

(bron: ABP)

persbericht-abp

 

Advertenties

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: