VPW

Vakorganisatie voor medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Over VPW

  • Archief

  • Advertenties

ABP gedaagd om discriminatie bij vroegpensioen

Posted by vpwadmin op 13 september 2006

Woensdag, 13 september 2006

Het Alternatief Voor Vakbond (AVV) heeft het pensioenfonds ABP gedagvaard voor de rechtbank in Heerlen, omdat sprake zou zijn van leeftijdsdiscriminatie in het vroegpensioen voor overheidswerknemers.

De circa één jaar oude vakbond, die bestaat uit een groep van ongeveer 2300 ambtenaren van 31 tot 53 jaar, verwijt het ABP de kosten voor de regelingen eenzijdig bij mensen onder 56 jaar te leggen. “Er is sprake van verboden leeftijdsdiscriminatie nu 56-minners bijna alle kosten moeten dragen voor de vroegpensionering van 56-plussers, en 56-minners daarom zelf nog langer moeten doorwerken”, aldus het AVV woensdag.

Vorig jaar sloten overheidswerkgevers en vakbonden, zoals de Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, een akkoord over de reparatie van het vroegpensioen. Hierdoor hoeven 56-plussers, ondanks het kabinetsbeleid om mensen langer door te laten werken, volgens het AVV slechts twee tot drie maanden meer te werken ten opzichte van de oorspronkelijk uittredingsleeftijd van 61 jaar.

De nieuwe vakbond heeft zich altijd tegen dit akkoord verzet, omdat jongere ambtenaren de komende jaren ongeveer 12 miljard euro moeten betalen om het vroegpensioen van de ouderen in stand te houden. Bovendien vindt het AVV het oneerlijk dat 56-minners tegelijkertijd het vooruitzicht hebben dat ze minimaal negen maanden langer moeten doorwerken.

Bij ABP zien ze de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Een woordvoerder van het pensioenfonds wijst erop dat de sociale partners vorig jaar hun akkoord hebben voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Deze heeft geoordeeld dat de regeling niet in strijd is met wet. Het leeftijdsonderscheid is objectief te rechtvaardigen. Zo is het volgens de CGB noodzakelijk voor “een betaalbaar en stabiel pensioensysteem”.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers liken dit: