VPW

Vakorganisatie voor medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Over VPW

  • Archief

  • Advertenties

Lonen overheid blijven fors achter bij bedrijfsleven

Posted by vpwadmin op 3 augustus 2006

Donderdag, 3 augustus 2006

Hoewel bij de overheid de stijging van de cao-lonen in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4 procent was tegen 1,9 procent in andere sectoren, kan dit de loonachterstand bij de overheid niet goedmaken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde deze week de cijfers van de loonstijging in het tweede kwartaal van dit jaar.
In de periode 1980-2005 steeg het loon van werknemers met gemiddeld 85 procent. In die periode zijn de lonen bij de overheid fors achtergebleven bij het bedrijfsleven. Tussen 1980 en 2005 steeg het loon van overheidsdienaren met 59 procent, terwijl het loon bij de particuliere bedrijven bijna verdubbelde.
Voor een groot deel werd dit veroorzaakt omdat tussen 1980 en 1985 de lonen bij de particuliere bedrijven stegen met 20 procent, terwijl het loon bij de overheid 2 procent daalde.
Na 1985 liep de stijging van de lonen van de overheid en de particuliere bedrijven gelijk op: tussen 1985 en 2005 steeg het loon bij de overheid met 62 procent en bij de particuliere bedrijven met 63 procent.

Vorig jaar was de loonstijging bij de overheid 0,4 procent en bij bedrijfsleven gemiddeld 1,6 procent. De grotere loonstijging bij de overheid in het tweede kwartaal van dit jaar werd veroorzaakt door de bijzondere beloningen zoals een tegemoetkoming in de ziektekosten. Zonder dit verschil in bijzondere beloningen is de loonstijging bij overheid én bedrijfsleven 1,6 procent
(bron CBS)

Deze publicatie van het CBS is mogelijk wat moeilijk leesbaar. Essentie van het bericht is dat de algemene berichtgeving over de salarisontwikkeling van overheidspersoneel in vergelijking met de salarisontwikkeling binnen de private sector als “hoog” wordt beschouwd. Uit deze publicatie blijkt dat dit onterecht is en er feitelijk sprake is van een forse salarisachterstand die met name ontstaan is in het begin van de jaren ’80

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: