VPW

Vakorganisatie voor medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Over VPW

  • Archief

  • Advertenties

Werkgevers verplicht mee te betalen aan kinderopvang

Posted by vpwadmin op 13 juni 2006

Dinsdag, 13 juni 2006

Werkgevers betalen vanaf begin volgend jaar verplicht mee aan de kosten voor de kinderopvang van hun werknemers. Minister Aart Jan de Geus gaat dat van iedere werkgever eisen. Hij vindt dat de huidige vrijwillige regeling te weinig wordt nageleefd. Dat heeft De Geus dinsdag gezegd in het RTL Journaal. Uit onderzoek blijkt dat ruim eenderde van de werknemers geen volledige bijdrage van zijn werkgever krijgt voor de kosten van de crèche en de na- en tussenschoolse opvang.
De huidige regeling gaat ervan uit dat ouders, de overheid en de beide werkgevers ieder een derde van de kosten voor kinderopvang betalen. Per werkgever gaat het dus om een zesde van de rekening.

De Geus eiste eerder dat in 2008 in ieder geval negen op de tien werknemers een volwaardige werkgeversbijdrage zouden krijgen. Uit recent onderzoek van Sociale Zaken blijkt dat op dit moment ruim een derde van de werknemers geen of te weinig vergoeding van hun baas krijgt.
De bewindsman heeft weinig vertrouwen in verbetering van deze situatie en komt daarom met een verplichte bijdrage door werkgevers. Overigens komt de eis niet als een verrassing. De Geus bereidt sinds begin dit jaar al een wet voor die de bijdrage verplicht stelt.

De vakbonden pleiten al langer voor meer geld van bedrijven voor de kinderopvang van werknemers. Zo eiste vakcentrale CNV eerder op dinsdag ook een verplichting van de bijdrage van werkgevers. De FNV ziet echter liever een echte basisvoorziening voor de kinderopvang, zodat de kinderopvang voor bijvoorbeeld twee dagen in de week helemaal gratis wordt voor werknemers.

Het bedrijfsleven is fel gekant tegen een verplichting mee te betalen aan de kosten van kinderopvang. De centrale werkgeversorganisaties hebben dit eerder dit jaar als ‘onacceptabel’ verworpen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: