VPW

Vakorganisatie voor medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Over VPW

  • Archief

  • Advertenties

Overleg met Remkes over inkomenseffecten zorgstelsel

Posted by vpwadmin op 4 maart 2006

zaterdag 4 maart 2006

De centrales van overheidspersoneel hebben
op woensdag 1 maart informeel overleg gevoerd met minister Remkes (BZK). Er is uitgebreid gesproken over de negatieve inkomensgevolgen voor werknemers en gepensioneerden in de collectieve sector als gevolg van de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

De centrales hebben de afgelopen twee jaar herhaaldelijk gewaarschuwd voor de invoering van dit nieuwe zorgstelsel. Het kabinet heeft steeds beweerd dat de inkomensgevolgen mee zouden vallen. Volgens de gezamenlijke centrales klopt dit niet, omdat bijvoorbeeld gepensioneerden in enkele overheidssectoren geen, of slechts een tijdelijke tegemoetkoming in de ziektekosten krijgen. Het kabinet heeft bewust ingezet om deze tegemoetkoming te schrappen en bezuinigt hiermee op de arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel. In een brief aan Remkes (en in afschrift aan de Eerste Kamer en Tweede Kamer), hebben de centrales daarom extra compensatie geëist. Als gevolg hiervan nodigde minister Remkes de centrales uit voor overleg. Hij was niet bereid een compensatie toe te zeggen. De centrales blijven van mening dat er een compensatie moet komen en zullen druk blijven uitoefenen op de Tweede Kamer. In april is er een Kamerdebat over dit onderwerp.

Voorjaarsoverleg
Op donderdag 9 maart is het Voorjaarsoverleg tussen vakcentrales, werkgeversorganisaties en kabinet. De centrales willen van minister Zalm (Financiën) vóór de start van dit overleg een objectief koopkrachtoverzicht. Leden vinden de inkomenseffecten van de nieuwe zorgverzekering veel belangrijker dan bijvoorbeeld de discussie over de OZB. Laat Zalm nu ook maar vóór het Voorjaarsoverleg duidelijk maken wat mensen in de portemonnee voelen.

Echte cijfers
Groepen die er onbedoeld financieel op achteruit zijn gegaan, moeten gecompenseerd worden. Volgens de centrales is het Voorjaarsoverleg een goed moment dit punt aan de orde te stellen. Maar dat kan alleen als het kabinet de juiste cijfers aanlevert. Wij willen inzicht in wat nu de werkelijke situatie is. Hoe betrouwbaar zijn de voorspellingen die eind vorig jaar zijn gedaan? De koopkracht is een serieus onderwerp voor onze leden, wij willen nu de echte cijfers inzien.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: